top of page

Sıfır Enerji Binalar Daha Çevreci, Daha Hesaplı...

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) bünyesinde yer alan Beton Sürdürülebilirlik Merkezi’ndeki (CSHub) araştırmacıların yaptığı son çalışmaya göre, sıfır enerji ve pasif binalar, sıradan binalara göre hem iklim değişikliğine daha az katkıda bulunuyor, hem de daha ucuza mal oluyor.



Günümüzde, sıradan bir bina maliyeti ile çok az pasif ev inşa edildiği düşüncesini; aynı zamanda pasif ve sıfır enerjili binaların ekonomik olmadığı inancını değiştirmek isteyen araştırmacılar, geniş çaplı bir analiz yaparak aksini ispat ettiler.


Yapılan Araştırmada, San Francisco kentinde bulunan sıfır enerji ve pasif binaların, sıradan binalara göre toplamda daha az iklim değişikliğine etkisi olduğu ve daha ucuza mal olduğu kanıtlandı. Analiz için kullanılan modelde, 50 yıllık yaşam döngüsü değerlendirmesi (LCA) yapılan binalarda, pasif ve sıfır enerji binaların, karşılaştırması yapılan yapı malzemeleri ve enerji harcamaları ile, düşük karbon toplumlar için teşvik kaynağı olduğuna dikkat çekildi.

Kaynak: Burek, J., Gregory, J., Kirchain, R., (2020). “Can Passive House and Zero Energy Building Promise a Low-carbon Future?”, Research brief, Volume 2020, Issue 3.


bottom of page